Fråga doktorn
<< Tillbaka

13 maj, 2014

Hej!
Har så ofantligt många frågor, men inga svar av de läkare jag träffat eller på googel.

För snart två år sedan hade jag symtom som kraftigt illamående, spänd buk, ständiga diarrér, buk smärtor, vikt ned gång, färskblod i avföringen, febertoppar mm.
Gastroskopi visade enligt marsh-skalan 3b - celiaki.
Koloskopi visade solitärt rektal ulcus syndrom genom biopsi och bedömning.
Blodprover ua. F.kalprotektin 500.

Nu efter snart två år är illamåendet bättre. Men buksmärtor, diarrér utan att hinna till toaletten, blod i avföringen är det ingen skillnad på. Har prövar pred-clysma, salazopyrin, inolaxol, zyloprokt, imodium, postafen och självklart strikt glutenfri kost.
Ny gastro visade på läkt tunntarm efter ett år och koloskopi visade på ytterliggare ett sår brevid det tidigare såret ca 10 cm upp i rektum. Labprover fortfarande ua, F.Kalprotektin på 1900.
Tilläggs ska att jag aldrig varit förstoppad. Har så länge jag kan minnas haft diarrér. En bra dag mellan 3-5 per dag en dålig dag mellan 10-16 diarrér. Mycket slem och ibland blod.

Min frågor är:
Kan en defekografi vara till hjälp för vidare utredning.
Kan det vara IBS också? alltså tre diagnoser på samma gång? (IBS, celika och rektalulcus syndom)
Kan verkligen F.Kalprotektin vara så pass högt av ett sår i rektum? (Har fått för mig att så höga värden endast ses vid IBD.)
Kan man göra något åt dessa diarrér? Diarrérna minskar min livskvallite något otroligt.
Är tacksam för alla tips som kan fås!

Mvh Therese


Svar:


Hej Therese!
Solitary rectal ulcer syndrome (SRUS) är inte alls alltid solitära utan kan vara fler. Ett vävnadsprov från såret har en typisk bild och bör finnas annars kan man ifrågasätta diagnosen. I vissa studier har upp till 26 % av patienterna blivit feldiagnosticerade! Kanske kan såret då vara en del i en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) eller annat.
Orsaken till SRUS är oklar och omdiskuterad. Sannolikt uppstår såret dock efter framfall av ändtarmens slemhinna eller möjligen invagination (tarmen skjuts in i sig själv).
Diarré är mer sällan huvudproblem utan snarare förstoppning. Annars blödning från tarmen, smärta vid tarmtömning, känsla av ofullständig tarmtömning ses vanligen.
Defekografi (röntgenfilmning av tarmtömningsförloppet) kan vara till hjälp för att se om det finns t.ex. framfall av ändtarmen och bör i ditt fall utföras.
Kalprotektin mätt i tarminnehåll kan absolut vara 500 vid SRUS, men är i ditt fall egentligen mindre intressant eftersom vi ju vet att det finns sår i ändtarmen och då blir kalprotektin förhöjt (mäter enkelt uttryckt antalet avstötta vita blodkroppar-reagerar på all inflammation).
Med IBS (irritable bowel syndrome) förstås ju ett tillstånd där tarmens muskelsammandragningar inte längre är samordnade. Tänk dig att musklerna dras ihop bakom tarminnehållet för att föra det framåt, då måste samtidigt musklerna framför vidga sig om det inte ska bli stopp. För att det här ska fungera så måste de olika musklerna kommunicera med varandra. Om den samordningen störs så kommer inte tarminnehållet att föras fram effektivt och vi får symptom som diarré eller förstoppning, gasspänning, uppblåsthet mm. En inflammatorisk process i tarmen kan störa den här samordningen och på så sätt ge besvär som vid IBS.
Så till diarréerna. Till att börja med tycker jag att man ska reda ut varför du har dessa handikappande diarréer. När vi har svaret på det kan du få effektiv behandling och med största sannolikhet bli av med besvären.
Det första jag tänker på är att såret i ändtarmen kanske är en del i IBD som jag nämnde ovan och då blir ju behandlingen därefter. En annan möjlighet är ju att diarrén har helt andra orsaker och att du då kanske har ännu en diagnos. Grundutredningen omfattande sköldkörtel, vävnadsprover från hela tjocktarmen mm bör utföras om det inte redan är gjort. Din tunntarm är ju utläkt med kostbehandling och kan således knappast skyllas för diarrén. Det finns mängder av möjliga orsaker till diarré och man börjar med att utesluta eller bekräfta det som är vanligast. Du ska inte gå med diarré som skylls på ett ändtarmssår utan att andra skäl har uteslutits.

Hälsningar
Per Karlén


7 oktober, 2012

Min 20-åriga son har haft problem med magsmärtor i 1,5 år och varit hos div. Läkare och gjort alla möjliga undersökningar utan att de hittar något fel och de hjälper honom inte med någon behandling eller symptomlindring. Symptomen är dagliga magsmärtor men som i skov blir så kraftiga att han bara viker sig dubbel och skakar. I våras var han inlagd på sjukhus och då hittade inflammation i tarmen och clostridium difficile han fick då Flagyl i 14 dagar och blev lite bättre ett tag för att sedan bli sämre igen. Hans läkare sa att hans magpåroblem inte hängde ihop med Clostridierna för att de skulle vara borta nu och inflammationen skulle enbart ha berott på clostridierna och behövde inte följas upp. Han är helt förtvivlad för han får ingen hjälp och kan idag inte leva ett normalt liv på grund av sina smärtor. Ska tilläggas att han har gått ner mycket i vikt och ve rkar inte ta upp näring. Får ont när han försöker sig på fysisk aktivitet. Han har ätit skonkost minus mjölk och gluten i över ett år. Vi är helt förtvivlade och undrar vad vi ska ta oss till. Hur kan man få komma till en specialist på ett annat sjukhus?

Svar:
Hej!
Din son har ju helt handikappande besvär och ska då givetvis bedömas av en specialist i mag-tarmsjukdomar om det ännu inte blivit gjort.
Du skriver inte vilka utredningar som företagits men det blir tämligen omfattande utredningar som kan inkludera en noggrant upptagen sjukhistoria, kroppsundersökning, provtagning från blod och avföring, gastro- och koloskopi(undersökning av matstrupe, magsäck, tolvfingertarm och tjocktarm) mm.
Man ska inte börja med glutenfri kost innan utredning har gjorts. Behandlingen vid celiaki(=glutenöverkänslighet) är ju just glutenfri kost och har man börjat med sådan kommer tarmslemhinnan att bli normal och utredningen kommer inte att kunna påvisa eventuell sjukdom. Man måste då provocera med normalkost i minst 3 veckor, helst längre tid, innan utredning.
Be att läkaren på vårdcentralen skriver en remiss till mag-tarmspecialist för utredning. Har din son redan varit hos specialist och inte blivit hjälpt kan han begära att få en så kallad ”second opinion-bedömning” av annan specialist.

Hälsningar Per Karlén

31 augusti, 2012
Hej,
Jag har länge haft problem med min mage. Ganska ofta blir den hård och uppsvälld. Detta även om jag minskar fibrer/kolhydrater. Mejeriprodukter har jag uteslutet helt (även de laktosfria produkterna) och det mår min mage bättre av.
Jag fick blod i avföringen första gången för ca 1 månad sedan. En gång var det lite, men de andra gångerna färgades hela vattnet i toan rött. Jag uppsökte VC och hon trodde jag var förstoppad (vilket jag är till och från, min mage är och har alltid varit väldigt trög) och att det var därför jag blödde. Jag fick lite medicin för att göra avföringen lösare. Nu har jag tagit den ett tag och den har väl hjälpt lite grann. Nu har jag dock fått massa blod i avföringen igen, så mycket att vattnet i toan färgades rött (igen)
Vad ska jag göra? Ska jag söka akut läkarvård nästa gång det kommer så mycket blod? Eller ska jag vända mig till VC igen och be dem undersöka saken noggrannare?
MVH

Svar:

Hej!
Blod i avföringen ska alltid utredas! Man får aldrig förutsätta eller tro om vad det kan vara utan att undersöka. Din läkare på vårdcentralen borde ha gjort en undersökning av tarmen eller skickat dig för sådan undersökning.
Nu har du haft blod igen och givetvis ska det utredas varifrån detta blod kommer. Visst kan det vara så enkelt som att det spricker upp i analkanalen på grund av att tarminnehållet är hårt men då vet man det och då ska det åtgärdas. Om det nu återkommer kan det möjligen vara begynnande inflammatorisk tarmsjukdom men också mycket annat som kan åtgärdas.
Sök din vårdcentral igen och be om remiss för undersökning av tjocktarmen.

Hälsningar Per Karlén

20 augusti, 2012

Hej!
Jag är en 26 år gammal man som har problem och har haft en del problem med min mage och min tarm. Nu idag när jag skulle på toaletten så var min avföring grönbrun och röd. Det röda såg ut som blod runt omkring flytande runt avföringen och inte i avföringen vilket oroade mig väldigt. Har även smärtor just nu.
Mvh 

Svar:
Hej!
Blod i avföringen måste alltid utredas!
I de flesta fall ger en blödning från nedre delen av tjocktarmen tydligt rött blod i tarminnehållet och blödningen är odiskutabel och bör leda till undersökning av tarmen med endoskopi. Detta innebär att en fingertjock, styrbar slang med en stark ljuskälla i spetsen förs upp genom tarmen från analöppningen. Insidan av tarmen kan då ses på en bildskärm och blödningskällan kan på det sättet identifieras.
Åtgärden blir helt beroende på fyndet. En polyp (utväxt i slemhinnan i tarmen) kan enkelt tas bort med hjälp av endoskopiinstrumentet. Inflammation i tarmslemhinnan kan behandlas med mediciner för att nämna några vanliga orsaker till blödning.
Risken för att blödningen skulle komma från en elakartad tumör är ju i din ålder extremt ovanlig.
Om det finns tveksamhet om det röda verkligen är blod kan detta enkelt undersökas med ett prov från tarminnehållet (F-Hb).
Om blödningen kommer från de övre delarna av tarmen kan färgen vara mer mörkröd eller svart och om det rör sig om långsam blödning som endast släpper ut enstaka droppar av blod ses ofta inte blödningen för ögat och F-Hb som är mycket känsligt kan då användas.
Med endoskopiinstument enligt ovan kan hela tjocktarmen och sista delen av tunntarmen undersökas. Undersökningen kallas koloskopi (kolon=tjocktarm; skopi=undersökning med endoskopiinstrument).
Min rekommendation är således att du snarast uppsöker din vårdcentral och berättar om dina problem så startar utredningen.

Hälsningar Per Karlén

4 juni, 2012
Hejsan, jag är en tjej på 20 år som har haft problem med magen sen jag var 13 år för jag blev mobbad i skolan men sen fem år tillbaka har smärtan blivit annorlunda och avföringen konstig. Jag har varit till vårdcentralen och dom tog massa blodprov, avföringsprov, fått göra både koloskopi och rektoskopi och min ändtarm var ca 10 cm inflammerad men tjocktarmen var fin. Men inget hände efter de, dom vet inte vad det är för fel på mig.

Jag har ofta ont i nedre delen av magen i perioder, ibland i mellangärdet med en tom och illamående känsla. Min avföring är mycket varierande från lös till lite små hård, från gult till svart, blod och slem. (Slem har nyligen börjat komma oftare än blod)

I min familj finns det både Ulcerös kolit och Crohns.

Jag vet inte vad jag ska göra, om jag ska gå tillbaka till vårdcentralen eller om jag ska låta det bara vara.

Svar:
Hej!
Man har konstaterat att du har inflammation i ändtarmen. Du har blodtillblandad avföring. Du har haft besvären länge och du har inflammatorisk tarmsjukdom i släkten.
Detta talar för att du har drabbats av inflammatorisk tarmsjukdom. Sjukdomen kräver behandling och i de allra flesta fall lyckas man att med medicinsk behandling nå utläkning av inflammationen. Om sjukdomen endast omfattar ändtarmen klarar man sig oftast med behandling direkt i slemhinnan i ändtarmen (lokalbehandling eller topikal behandling brukar det kallas) med stolpiller eller om inflammationen går högre upp med små lavemang (klysma). Den verksamma medicinen i dessa produkter är 5-aminosalicylsyra=5-ASA som kan heta t.ex Asacol, Mesasal eller Pentasa) eller kortison (Prednisolon).
Du ska be din läkare på vårdcentralen att skicka remiss till mag-tarmspecialist som bedömer hela bilden, informerar dig och sätter in behandling.

Hälsningar  Per Karlén

26 april, 2012
Jag är en kvinna på 26, har under en period haft trassel med magen. För ca 2,5 år sedan såg jag först gången blod i avföringen dock endast vid ett tillfälle. Detta föregicks av en akut känsla av toalettbesöksbehov. Jag kontaktade då inte vården. Året därpå återkom detta, på samma sätt, dock höll det i sig några dagar. Avföringen var lös (något lösare än "normalt") men inte som diarré. Jag sökte på VC och jag fick i två omgångar lämna avföringsprov som ena gången visade på blod i avföringen men inte andra gången, samt prov för calprotectin som visade något högt värde men inom normalvärdet vad jag förstod det som. Rektoscopi gjordes som var ua. Man remitterade till mag-tarmmottagningen för koloscopi med frågeställningen ulcerös kolit då min pappa har det, men fick svar att denna diagnos var osannolik utifrån mina symptom och provsvar. Därefter gjordes inget mer, ungen undersökning. Blod i avföringen återkom nu senast för ca 3-4 mån sedan och jag vände mig åter igen till VC. Avföringsprov visade postivt för blod i avföringen, calprotectin vad ua, liksom ny rektoscopi. Har blivit remiterad till mag-tarmmott. för koloskopi igen och väntar på tid. Har nu senast vid två separata tillfällen haft närmast svart avföring och även viss känsla av sveda i mellangärdet. Mag-tarmmot är informerade om detta men jag måste ändå vänta på koloskopin. Kommer inte få tid förrän inom tre månader (har ca två månaders väntan kvar). Är det rimligt att behöva få vänta så länge med dessa symptom då jag haft blödning till och från utan att få det riktigt utrett? Vad kan detta vara? Jag är mycket orolig och funderar på om detta kan vara en cancer i någon del av mag-tarmkanalen.

Svar:
Hej!
Återkommande blodtillblandat tarminnehåll sedan 2,5 år bör givetvis utredas med koloskopi! Att du dessutom har en ökad risk för att ha inflammatorisk tarmsjukdom då din pappa är drabbad ökar dessutom indikationen för sådan undersökning.
Möjligen kan det vara så att man gjort bedömningen att sannolikheten för inflammatorisk tarmsjukdom var liten eftersom calprotectinvärdet var lågt men hur som helst måste man göra vad man kan för att identifiera blödningskällan.
Har du nu dessutom sveda i mellangärdet och svart färgat tarminnehåll så är det rimligt att göra också en gastroskopi (undersökning av matstrupen, magsäcken och tolvfingertarmen med en fingertjock, styrbar slang med en kraftig ljuskälla i spetsen-samma typ av instrument som används för undersökning av tjocktarmen=koloskopi.)
Risken för att du skulle ha en cancersjukdom är försvinnande liten så du kan försöka att lugna dig med de tankarna. För övrigt så ger också en sådan sjukdom oftast förhöjning av calprotectin.
Rimligheten i att behöva vänta 3 månader för en koloskopi är svårare att kommentera. I princip är det inte rimligt men resurserna är olikt fördelade och organiserade i olika delar av landet. Kanske kan du få hjälp snabbare i något angränsande landsting? 

Hälsningar Per Karlén

13 mars, 2012
Hej, jag har magproblem. Jag har flertal gånger vänt mig till vårdcentral men får inget svar. Jag har periodvis väldigt ont i magen dagligen. smärtan sitter i nedre delen av magen(under navel). jag tömmer tarmen mellan 5 och 8 gånger per dag, ibland men bara 30-40minuters mellanrum, avföringen är lös, men skulle inte kalla det diarré, den är ljus nästan gul ibland och ofta med slem.
på ett avföringstest jag gjorde på VC visade det ett högt värde av kalprotektin, och på endo/koloskopi fann man lätt irritation/inflammation, de hävdade att det var på grund av att jag ätit ibuprofen, men jag här nu under 1,5år inte ätit någonting som inehåller ibuprofen men har ändock mina problem kvar.
jag har även under 2 längre perioder ätit omaprazol utan resultat.
Kan det vara IBD? eller liknande? eller vad kan det vara?
Tack på förhand!

Svar:
Hej!
Calprotectin är ett äggviteämne som finns i vissa av de vita blodkropparna och som ökar i avföringen om det finns inflammation i tarmen. Det är dock riktigt att det här värdet kan öka på grund av andra skäl som t.ex om man ätit anti-inflammatoriska läkemedel som t.ex Ibuprofen (som givit skador i tarmens slemhinna som i sin tur leder till en ökad mängd avstötta vita blodkroppar i tarminnehållet), tarminfektion, luftvägsinfektion och tarmtumörer.
Om calprotectinvärdet var ordentligt förhöjt och du vid endoskopi hade inflammation i tarmen och du har haft de här besvären under så lång tid så talar det för att dina besvär skulle kunna bero på inflammatorisk tarmsjukdom.
Jag tycker att du ska söka upp din läkare på Vårdcentralen och be om förnyad provtagning och remiss till förnyad endoskopi om calprotectinet fortfarande är förhöjt.

Hälsningar Per Karlén 

6 februari, 2012
Hej, jag är en kvinna på 30 år som haft problem med förstoppning sedan jag var barn. Jag har också ofta haft problem med svårt smärta i nedre delen av buken och varit väldigt svullen.
Har själv märkt att detta minskar när jag minskar på mjölkprodukter och kolhydrater.

För ca ett år sedan började jag dessutom få problem med blodiga, ibland slemmiga avföringar liksom kramper i magen och diarré.
Sökte vård och man tog ett avföringsprov som visade på inflammation i tarmen. Man tog även ett test för gluten som var negativt och ett för laktos som visade att jag var överkänslig mot detta. (Men det hade jag redan anat och uteslutit ur kosten, så problemen berodde inte på detta).

Därefter gjordes en koloskopi. Denna visade inte på någonting. Inte heller på någon inflammation. Så där avslutades vårdkontakten.

N gra månader har gått sedan dess och problemen blir inte bättre. Ibland, men numera sällan är jag förstoppad, snarare lös. Har mycket gaser, ibland blod, ofta slem, ljusbrunt eller ibland helt vitt.
Cirka var tredje vecka har jag diarré under ett par dagar. Väldigt vattniga och ofta gröna.
Mår också illa i samband med detta och har svårt att äta. Enstaka kräkningar har förekommit. 2-4 kilo försvinner lätt på vikten under några (2-3) sådana här dagar. (Har sedan i juli 2011 gått ner 5 kg, utan bantning).
Situationen blir inte lättare av att jag även är typ 1 diabetiker, har ett bråck på övre magmunnen, kronisk magkatarr (äter Nexium) och behandlas med Sertralin mot depression.

Är så fruktansvärt trött och orkeslös i perioder. Vad kan detta vara? Vad ska jag be om för hjälp? Och var?

Svar:
Hej!
Du har lämnat ett avföringsprov som visat inflammation (sannolikt kalprotektinprov) och du har återkommande blod från tarmen med diarré sedan ca 1 år. Du har också allmänpåverkan. Koloskopi har inget visat.
Med den bilden måste utredningen föras vidare. Var koloskopin av tillräckligt hög kvalitet? Var tarmen ren? Erfaren undersökare? Kom man in i sista delen av tunntarmen? Togs vävnadsprover vid undersökningen? Vad visade dessa i så fall?
Om koloskopin med prover var invändningsfri bör även tunntarmen undersökas. Detta kan enklast göras med så kallad tunntarmskapsel som du sväljer och som kan ta bilder av tunntarmens insida som överförs till en mottagare som du bär med dig under dagen. Detta framkallas till en film där en läkare kan studera tarmens insida under kapselns färd. Eventuellt kan undersökningen också behöva kompletteras med magnetisk resonanstomografi av tunntarmen (MR) (=undersökning där man kan se hela tunntarmens vägg i skikt och som inte avger röntgenstrålning). Om gastroskopi (undersökning av matstrupe, magsäck och tolvfingertarm med ett liknande instrument som används vid koloskopi) inte utförts så bör även det övervägas.
Din utredning bör skötas hos en erfaren mag-tarmspecialist (gastroenterolog) som då samlar in det som utförts så här långt i utredningen och som lyssnar på din berättelse. Därefter läggs den fortsatta utredningen upp.
Blöder man från tarmen upprepat under lång tid så brukar man alltid kunna hitta, förstå och åtgärda blödningskällan.
Dina besvär kan förklaras av många olika tillstånd som man med fortsatt utredning med stor säkerhet kommer att hitta.

Hälsningar Per Karlén 

25 januari, 2012
Hej! Jag skulle vilja veta ang mina symptom. Fick förstoppning 28/11 haft länge men fick ut det med Laxoberal 7 droppar och vart helt slut. Låg sen hela tiden med hemskt illamående jättekramper i magen och kunde ej äta på 2 veckor drack bara buljong te lite fil och saft.
Var sen till VC och där sa läkaren att jag kanske hade nån tarmbakterie. Hade hög sänka feber 38.5 och vita blodkroppar. Fick lämna avföringsprov. sen hem och låg i 2 veckor nästan pga trötthet och feber. Hade lite mindre illamående och sugningar sveda bubbel och uppsvälldhet i magen hela tiden nästan.
Tog nya prover 18/1 och har ej fått svar än. Nu har febern gått ner jag har börjat äta vanlig mat fast mosad men får kramper efteråt känner mej uppblåst. sen suger det oftast hela tiden. magen är stor. jag har ätit Omeprazol hela tiden utom en vecka före sista provet.
Då bubblade det mycket. Jag hade slem och blod som såg ut som gelebitar (ljust rosaaktiga) och det har varit som harlortar men även ganska normalt fast ljusare än vanligt (beroende på min föda kanske) men igår var det inget alls i. Dessutom ganska normal. Inga harlortar.
Jag äter mest mosade grönsaker fil te buljong majsbröd osv. lite mosat kött. Jag är 54 år och ej rökare el drinkare. dricker ej kaffe el äter stekt mat osv. tar Imovane sen 20 år. samt Cetirizin mot allergi sen 10 år. Inget annat. Jag sover normalt och har inga plågor då jag sover. kommer mest efter mat. inga smärtor vid avföring. Läkaren skrev att det kan vara en tarminflammation... Detta blev långt men är så orolig. Har fått en ny medicin nu som heter Andapsin. Är detta magsår eller IBS? Tacksam för svar!! MVH

Svar:
Hej!
Du har haft tarmbesvär i nu mer än 1,5 månader och också med blod från tarmen. Jag antar att man har tagit odling från avföringen utan att hitta någon speciell bakterie. Tillståndet bör då utredas vidare med koloskopi (undersökning av tjocktarmen med ett fingertjockt, böjligt, styrbart instrument med en stark ljuskälla i spetsen). Man kan då se tarmens slemhinna och vid behov också ta vävnadsprover. Ofta kan man ta sig upp i den sista delen av tunntarmen också.
Det för långt att spekulera i vad detta kan vara men tarminflammation kan misstänkas och tumör måste uteslutas. IBS ger inte blod.

Hälsningar  Per Karlén

24 januari, 2012
Hej fråga doktorn!
Jag är en 25 årig kille som har haft svåra magproblem sedan barndomen, Det stora hela som jag minns så himla väl hur allt på allvar började var när jag hade varit dålig i 2 dagar i diaree som sedan gick över i blodig diaree, Jag var då 15 år vid det tillfället. Jag blev inlagd på sjukhus och omfattande undersökningar utfördes i tarmen samt avföringsprover som visade blod i avföring. Läkaren var nästan 100% att det hade något att göra med någon inflammatorisk tarmsjukdom, Som sedan avfärdades när dom inte kunde hitta några mer bevis för det på undersökningarna av tarmen, Det enda dom fick fram var en förändring i tunntarmen samt blod i avföring på sjukhuset när jag var inlagd. Och till slut sattes diagnosen IBS, Som jag fick lära mig att acceptera vid det tillfället. Är som sagt idag 25 år , Har varit sjukskriven sen augusti pga sv ra magproblem, Vissa dagar upp emot 15 diareer om dagen, Lugna dagar ner mot 5 diareer om dagen och ibland nästan helt besvärsfri(väldigt sällan). Detta sliter väldigt hårt på mig och jag känner att all energi som jag en gång har haft i kroppen är helt borta. Har nu på senare tid gjort omfattande undersökningar på Ersta sjukhus, Blodprover var bra , Avföringsprover var bra, Vid undersökning av tarmen så såg dom lättblödande slemhinna i tjocktarmen, Samt ärrbildningar i tjocktarm och tunntarm (vilket dom påstår är från tidigare undersökningar?) Dom har även tagit prover från tarmen som visade OK resultat. Dom tycker nu att dom har gjort allt dom kan göra utan att hitta något fel, och dom tror fortfarande på att det är IBS. Och dom vill lotsa mig vidare till andra specialister.

Vad tror du om detta? ibs, eller något annat? Och vad ska jag göra? Jag mår väldigt dåligt över detta och frustrationen att det aldrig händer något, Hur länge ska jag orka vara fängslad i mitt eget hem? Sam! t berätta för alla tjatande vänner och arbetskamrater att det hela tiden inget händer. Känns som att läkarna inte tar en på allvar om man inte ser ut som ett benrangel med bara skinn på kroppen , Jag har gått ner i vikt ca 5-8 kilo under tiden jag varit sjukskriven men jag är fortfarande normalbygd.

Tacksam för svar och synpunkter från alla möjliga håll jag kan få.

Svar:
Hej!
Du har upprepat haft blod i avföringen och misstanken om inflammatorisk tarmsjukdom är då stor. Man har funnit lättblödande slemhinna i tjocktarmen och ärrbildningar och någon förändring i tunntarmen.
Du har ju gjort koloileoskopi (undersökning av hela tjocktarmen och en liten bit in i tunntarmen) så visst har du väl blivit tagen på allvar. Jag håller dock med dig om att man tycks ha gett sig lite tidigt. Tunntarmen bör rimligtvis undersökas med tunntarmskapsel i första hand om det inte redan är gjort.
Du har 5-15 diarréer dagligen och du har gått ned i vikt och har upprepat haft blod. Om dina läkare inte kan hitta någon hållbar förklaring till detta och inte planerar fortsatt utredning kan du begära ”second opinion” bedömning, d.v.s. att du remitteras till annan specialist för bedömning.
IBS ger inte blod och inte viktsnedgång och inte nattliga diarréer.

Hälsningar Per Karlén 

23 november, 2011
Hej,
Jag är en tjej på 28 år som i stort sett hela mitt vuxna liv haft problem med magen. Jag får alltid ondare i magen vid tarmtömning men har alltid ont i magen. Alltid någonstans helt enkelt. Ibland kommer det hugg, ibland kramper, ibland känns det som att det drar, ibland svider det och ibland känns det helt enkelt som det är sår osv. Inte jätteofta så gör det så ont att jag tror jag ska spy. I perioder kan jag inte äta överhuvudtaget.

Jag har ont på olika ställen i hela magen och ibland även sura uppstötningar eller känner mig allmänt sur i magen. Blod och slem förekommer men inte varje dag. Vissa dagar mer än andra helt enkelt. I somras mådde jag jättedåligt och kom in i en tröttare period och började få panikångest (tror jag) pga av att magen spökade hela tiden. Läkarna skrev ut sertralin och efter ett tag fick jag diarré med t mningar upp till 13 gånger om dagen. Jag var helt orkeslös men läkarna sa att det satt i huvudet, blodprover var normala.

Det blev ingen bättring och tillslut stod jag på mig att få göra koloskopi. På vårdcentralen gjordes först en undersökning av slutet på tarmen där hon såg en blödning. Hon berättade att dem kunde ge mig kortison på blödningen men då kunde ingen koloskopi göras. Jag sa att jag ändå har levt med detta så lång tid så jag kan vänta lite till. Hon tyckte att koloskopin var onödig och sa att det kommer ändå inte visa något men återigen stod jag på mig.

Alla blodprover är normala men jag har feber fram och tillbaks nästan jämt. Dock låg men normal temp för mig ligger mellan 35-36,3 grader. Större delen av tiden är jag helt orkeslös, det känns som att kroppen bara lägger av helt enkelt.

Koloskopin gjordes men fick avslutas efter 2/3 delar för att jag började krampa pga en oerh rd smärta. Doktorn på Lundby lasarett berättade att jag ! har Mikroskopisk kolit och jag ifrågasatte detta då jag har blödningar. Jag bad att få göra röntgen och en ny koloskopi men detta avfärdade han snabbt. Jag fick dock medicin, entocort som jag ska äta 9mg /dag.

Doktorn sa att om jag blir dålig igen kan vi fundera på att göra nya undersökningar men vi ska testa detta först. Avföringen börjar bli normal men febern och smärtan försvinner inte. Jag har bara ätit medicinen i lite mer än en vecka men innerst inne känns det inte rätt. Smärtan i magen har istället förvärrats. Jag har även problem med värk i kropp, ett sår i näsan och slem i halsen. Hudförändringar i ansiktet och på nacken/ryggen. Dessa börjar dock försvinna nu när jag har börjat med medicinen. Hjärtklappningar och ryckningar i kroppen när jag är som tröttast. Tycker även att andningen känns lite tung. Ibland vaknar jag på natten av svettningar och det blir då helt blött i sängen.

Vad tycker ni? Ska jag avvakta eller stå på mig att få göra nya undersökningar? Min sambos bror har crohns och jag tycker att våra symptom är väldigt lika. Jag vill bara få en säker diagnos, vill kunna börja mitt liv någon gång.

Tack på förhand!
Vänligen 

Svar:
Hej!
Du har blivit diagnostiserad med mikroskopisk kolit som är beteckningen på en typ av inflammation i tjocktarmen som oftast inte ses alls vid koloskopiundersökningen men som ses i undersökningen av de vävnadsprover som man tar från tarmslemhinnan. Det men ser i mikroskopet är en ansamling av vita blodkroppar som avviker från det normala och ibland ses också en inlagring av kollagen som är en stödjevävnad som normalt inte finns i så här tjockt lager i tarmslemhinnan. I det första fallet kallas sjukdomen lymfocytär kolit och idet andra fallet kallas sjukdomen kollagen kolit. Vid bägge dessa tillstånd är det mest framträdande symptomet diarré. Ofta vattentunn även nattetid, utan blod. Tillstånden är vanligare hos kvinnor. Trötthet och viktsnedgång kan ses liksom diffusa buksmärtor. Orsaken är okänd men man tror att det handlar om en immunologisk reaktion som drabbar tarmslemhinnan hos en person som har anlag för den här typen av sjukdomar efter att tarmslemhinnan har utsatts för något skadande i tarminnehållet. Oftast hittar man inget utlösande men vissa tarminfektioner som Clostridum difficile, Campylobacter jejuni och Yersinia enterocolitica är misstänkta och också vissa läkemedel som antiinflammatoriska läkemedel s.k. NSAID preparat och också medel mot nedstämdhet s.k. SSRI preparat har utpekats.
Förekomsten av mikroskopisk kolit ska alltid föranleda att man undersöker om andra immunologiska sjukdomar finns samtidigt. De sjukdomar som vanligen förekommer tillsammans med mikroskopisk kolit är celiaki (glutenintolerans), sockersjuka och sköldkörtelsjukdomar.
I ditt fall kan man således ställa sig frågan om det kan vara så att Sertralin, som är just ett SSRI preparat kan ha utlöst mikroskopisk kolit som du nu behandlas med Entocort mot.
Du har haft besvär länge och det plågar dig väldigt och nedsätter livskvaliteten påtagligt. Du tömmer av och till blod från tarmen. Du har feber av och till. Hela tjocktarmen är inte utredd utan endast som du beskriver 2/3.
Det är mot den bakgrunden inte orimligt att hela tjocktarmen blir undersökt och eftersom det var så jobbigt att förra försöket fick avbrytas bör undersökningen då utföras i sedering med Propofol. Du blir då ”halvt” nedsövd och upplever inget obehag.
Det är givetvis nödvändigt att du träffar en mag-tarmläkare som du känner förtroende för och att du och denne doktor kan samverka så att du känner dig fullt informerad och förstår hur doktorn tänker i det fortsatta utredningsarbetet.
Hälsningar Per Karlén 

1 november, 2011
Hej
Har varit dålig med diare 5 veckor.dehar gått in via matstupe tagit prover,sår 12 fingertarmen,irriterad magsäck.Har legat inne 3ggr på sjukhuset.sista gången sa det att jag hade magsjuka.jag har slemmig avföring blir helt utslagen illamående.Så det är ingen vanlig magsjuka.Är bra några dagar sedan kommer det igen.Men avföringen är inte som vanligt.Nu vågar jag inte äta knappt pga att jag är rädd att bli dålig,vågar inte ringa sjukhuset igen då de tror att jag inte är så dålig.kan det vara crohns allt stämmer in.

Svar:

Hej!
Sår på tolvfingertarmen beror i de flesta fall på en bakterie (Helicobacter pylori). Magsåret kan leda till diarré. Om bakterien lämnas obehandlad kommer sår i tolvfingertarmen att komma tillbaka med 75 % sannolikhet inom ett år Om bakterien behandlas bort så minskar risken för att sår ska återkomma till bara några procent under ett år.
Du har således fått behandling med antibiotika för att slå ut den här bakterien. Man ger två olika sorters antibiotika (oftast Klacid och Flagyl) i kombination med syrasänkande läkemedel under en vecka. Efter en tid kontrollerar man sedan att bakterien verkligen har blivit bortbehandlad effektivt. Om inte ges en ny kur med antibiotika.
Det kan vara så att du först hade såret som gav dig diarré och sedan, när du hade fått behandlingen med antibiotika så fick du en ny diarré på grund av antibiotikabehandlingen. Om det är så eller inte kan man inte avgöra utan att ta prover från avföringen. I de flesta fall kan en eventuell bakteriell överväxt behandlas framgångsrikt tämligen enkelt.
Hus som helst så bör du kontakta din läkare på sjukhuset och berätta hur läget är så kommer du att få hjälp.
Det du beskriver leder inte tankarna till Crohns sjukdom i första taget. Mycket sällsynt kan Crohnsår förekomma i magsäck och tolvfingertarm men den förklaringen till dina besvär är mindre sannolik jämfört med diskussionen ovan.
Hälsningar Per Karlén 

29 oktober, 2011
Hejsan! Jag har en son som har mkt problem med magen. Han är 25 år gammal och har haft besvär sedan 15 årsålder till och från.
Nu har han varit sjukskriven sen i början av augusti.
Symtomen är diarre c:a 15 ggr per dygn i så gottsom varje dag och natt. när han har en skaplig dag så har han bara 4-5 ggr diarre. Han är helt kraftlös och orkar inte gå utanför dörren ens. Avföringsprover och omfattande blodprover har tagits för två månadersedan, och dom var "normala".
Den 4 oktober ska han till ersta tarmsjukhus för utredning och har därför lämnat nya prover nu i veckan som var. Han har för ngt år sedan fått diagnos "IBS" men vi tycker inte symtomen stämmer alls! Läkaren sa att dom sätter den diagnosen när man inte hittar ngt annat. Får han denna diagnos igen så orkar han inte leva längre säger han! Det enda hn tänker på är att bli frisk o ch få börja arbeta igen. Men vad kan man göra om dom inte ser ngt inflammatoriskt? Ska han fortsätta med diarre varjae dag och natt och fortsätta vara sjukskriven resten av livet? Kan man remittera till ngn expert som har med immunbristsjukdomar att göra?
Tacksam för svar hur vi ska gå vidare.
MVH

Svar:
Hej!
Din son har frekventa diarréer såväl dag som natt och också stor trötthet. Det tillståndet kan man inte kalla IBS (”irritable bowel syndrome”=funktionell tarmrubbning=störning av samordningen av signaleringen mellan nerv och muskel i tarmväggen som leder till att tarmens framförande funktion blir nedsatt) utan att omfattande utredning varit utan resultat. Så omfattande besvär som du beskriver har i så gott som alla fall en mer specifik förklaring än IBS.
Förutom omfattande provtagning som bör inkludera prover som kan utesluta hormonproducerande tumör bör ju tarmen vara utredd med kolo-ileoskopi, gastroskopi, tunntarmskapsel och/eller magnetisk resonanstomografi. Vävnadsprover bör vara tagna från alla tarmområden som är möjliga att komma åt.
Nej, din son ska inte behöva vara sjukskriven på grund av diarréer resten av livet. Om mag-tarmspecialisten mot förmodan nu inte kan finna orsaken till de här besvären så kan man inhämta hjälp från andra specialister men det är ännu alltför tidigt att säga något om. Först bör utredning enligt ovan genomföras.

Hälsningar Per Karlén

29 oktober, 2011

Hej,
jag är så fruktansvärt trött på mitt liv just nu.  I somras fick jag problem med magen då jag hade diarréer och/eller "fluffig" avföring 3 veckor i sträck. Gaserna luktade mer eller mindre ägg och kramperna i magen var hemska. Jag gick till läkaren i min hemstad och han gjorde blodprover men ingen visade på något onormalt. Gjorde också ett prov där jag fick stoppa upp en tops i anus vilket inte heller visade på något konstigt.
Nu har det börjat igen, MEN det är inte alls som förut, jag kan inte äta någonting och jag har aptit men ju mer jag äter, desto mer ggr måste jag gå på toa. Självklart blir det ju då att jag inte äter mycket och jag har gått ner i vikt en hel del. Men när jag väl får dessa attacker är det alltid likadant och jag börjar tro det är något fel på mig, smärtan är ALLTID vid samma ställe! Två punkter sitter den på, den första är under naveln (precis över mitt könsorgan) och den andra är på min vänstra sida om naveln. Smärtan från de båda punkterna (mest från den under naveln) strålar upp på min rygg med start från den nedre delen av ryggen (som mensvärk känns det). Jag har så ont att jag inte kan stå upp och mina avföringar är jämt gula. Det slutar alltid med efter dessa smärtattacker börjat att jag får stå ut i ca 1 timme med smärtan som kommer som i jämna mellanrum och sen springa till toan då det bara forsar ur mig. Det kommer oftast på kvällen och mitt i natten.
Jag har inget liv och jag är tvungen att plugga för att inte bli utslängd från skolan.
Jag har kommit in på min drömutbildning och är endast 22 år men mitt liv är för jävligt tack vare detta. Kan det inte ha något att göra med min livmoder eller något som gör något konstig med t armen? Jag vill inte ha diagnosen IBS för det är inte det!! Jag tror att det är något som stör min tarm i rectum (det är ju där jag har ont vid attackerna) eller min sigmoid colon.

Jag vet ärligt talat inte vad jag ska göra och jag har gått till läkaren här och fått något som kallas Debridat (trimebutin maleas) och har även egazil mot smärtorna som hjälper knappt. Jag dricker mängder med vatten men kissar väldigt lite, med andra ord måste ju min kropp vara rejält uttorkad eller? Jag är också rädd att jag, då jag knappt kan äta något, får någon näringsbrist och mår ännu sämre. Jag tar inte imodium plus för att biverkningarna kan vara hemska och när jag väl gått på toan och tömt mig så finns inte smärtorna kvar. Jag frågade min läkare om det kunde vara någon allergisk reaktion men det trodde han inte. Jag klarar snart inte av mer av detta liv, snälla hjälp mig!

Mvh

Svar:
Hej! 
Nej det du beskriver kan inte utan utredning hänvisas till diagnosen IBS (=”irritable bowel syndrome”) utan ordentlig utredning. De mediciner som du har fått är kramplösande och kan användas vid IBS bland annat.
Du har varit hos allmänläkaren och grundläggande prover var normala. För att det ska gå att komma vidare och en rimlig utredning ska kunna läggas upp så behöver du få komma till en mag-tarmspecialist som ger sig tid och låter dig berätta och kan ställa kompletterande frågor. Efter kroppsundersökning och kompletterande provtagning (som inkluderar malabsorptionsprover det vill säga svarar på frågan om du har nedsatt förmåga att bryta ned eller ta upp födoämnen) kan beslut sedan tas om eventuell kolo-ileoskopi (undersökning av tjocktarmen och sista delen av tunntarmen med ett fingertjockt, böjligt, styrbart instrument med en stark ljuskälla i spetsen), enterokapsel (11 mm stor kapsel som patienten får svälja och som tar bilder av tunntarmen) eller magnetisk resonanstomografi av tunntarmen (sätt att avbilda hela tunntarmens vägg med elektromagnetisk energi).
Såväl tarminflammation som många andra tillstånd skulle kunna förklara dina besvär och det bör givetvis utredas så att du kan få behandling och förståelse för varför du mår så här.

Hälsningar Per Karlén

17 oktober, 2011
Hej
jag är en kille på 29 år
sedan jag var fyllda 17 så har jag haft ett problem med att efter att jag vaknat och ätit frukost(kan vara allt ifrån rejäl ordentlig frukost till enbart ett glas vatten) så dröjer det ca 10 min så får jag kraftig smärta i magen(börjar kallsvettas och börjar nästan må illa) så måste jag springa på toaletten och det är som att öppna en vattenkran,oftas så är det som kommer först normalt sen blir det löst
det konstiga är att som idag 10/17så gick jag upp kl 7 åt en stor talrik med yoghurt och flingor..utan några som helst problem sen till lunch så åt jag kött potatis och sås varpå jag fick avsluta min halva talrik för att ta mig hem för att akut gå på toaletten,detta har hänt mig flera gånger att frukosten går bra men inte lunchen..jag har varigt hos läkare men har inte fått något bra svar mer än att jag fått papaverin utan någon framgång alls..jag har inget blod eller liknande i avföring snarare en väldigt ljus avföring som luktar fruktansvärt illa
måste ochså tillägga att detta sker inte varje dag utan kanske varannan/var tredje men kan ochså försvinna i en vecka eller 2 utan att jag ens vet varför eller hur! vore tacksam för svar
mvh

Svar:

Hej!
Du beskriver kraftigt varierande tarmvanor som leder tankarna till vad vi brukar kalla för funktionell tarmrubbning. Innan man hamnar i den diagnosen så bör du dock gå igenom hela din sjukhistoria med en läkare som ger sig tid att lyssna och kompletterar med kroppsundersökning och provtagning för att utesluta andra sjukdomar.
Ibland måste man också komplettera utredningen med undersökning av tjocktarmen med koloskopi (styrbar, böjlig, fingertjock slang med kraftig ljuskälla i spetsen).
Med funktionell tarmrubbning menar man att samordningen av muskelrörelserna i tarmen inte fungerar som vanligt. För att det ska fungera normalt så måste de olika musklerna som sitter runt tarmen kommunicera med varandra så att de vet när de ska dra ihop sig och när de ska vidga sig. Om vissa muskler drar ihop sig bakom tarminnehållet så måste andra muskler samtidigt vidga sig framför för att innehållet ska kunna flytta sig framåt effektivt. Om det uppstår en störning i den här informationsöverföringen mellan muskelgrupper så rubbas alltså tarmens framförande funktion.
Detta tillstånd kan vara besvärligt som du beskriver men är inte farligt och leder inte till andra sjukdomar. Ibland kan så kallade bulkmedel (volymsökande medel) ge förbättring. Utredning för att utesluta andra förklaringar och information är viktigt för att man bättre ska kunna leva med den här rubbningen.

Hälsningar Per Karlén

26 september, 2011
Hejsan!
Jag är en 18-årig tjej som haft besvär med magen så länge jag kan minnas. Det senaste året har dock varit värre. Magen svullnar ofta, speciellt efter måltid och då främst på höger sida, i höjd med, och under naveln. Magen kurrar en hel del och jag kan även känna mig mycket gasig. Speciellt efter frukosten kan jag känna att magen "kör igång" och jag behöver gå på toa. Vissa dagar kan jag också ha besvär med halsbränna och ont i magsäcken, som om den krampade eller något liknande. Är dessutom otroligt hungrig nästan jämt. Går på toa ungefär 1-2 ggr om dagen. Avföringen är oftast "grötig" i konsistensen men har sällan vattniga diarréer. Det händer även att jag får blod och slem på toapappret. Tilläggas bör även att jag äter mjölkproteinfri kost och Probion som ett slags försök till egenläkning.

Svar:
Hej!
Du har sedan lång tid och med tilltagande intensitet smärtor i buken, särskilt nedtill på höger sida och mer uttalat efter måltid, grötformat tarminnehåll och ser blod och slem ibland.
Du behöver få din tarm utredd för att utesluta eller bekräfta att dina besvär har sin grund i inflammation i tarmens slemhinna och då sannolikt i sista delen av tunntarmen och övergången till tjocktarmen. Om sådan inflammation kan påvisas så rör det sig om Crohns sjukdom.
Du bör söka upp din vårdcentral och doktorn där kommer att ta blodprover och göra en kroppsundersökning. På basen av detta och din berättelse om besvären beslutar doktorn om remiss till mag-tarmspecialist. Kanske remitteras du direkt till undersökning med koloskopi (undersökning av tjocktarmen och oftast sista delen av tunntarmen med en fingertjock, styrbar slang med en skarp ljuskälla i spetsen). Vid den här undersökningen kan man se om det finns förändringar i tarmens slemhinna och också ta vävnadsprover för att titta på i mikroskop.

Hälsningar Per Karlén

19 september, 2011
Hej!
jag är 57 år och har haft besvär med magen i ca 5 år.
Problemet är att jag har grötig konsistens och får gå på toaletten ca 2 ggr per dag, när jag går så måste jag efter två minuter gå en gång till och när jag känner att tarmen är tömd så kan jag känna mig lugn.
Det värsta är att när jag känner att jag måste gå på toa så kan jag inte hålla mig och finns inte toan inom några steg så bajsar jag på mig helt enkelt, mycket mycket pinsamt. Ibland så kan jag få diarre och så får jag springa ca 6-7 gånger och det brukar börja tidigt på morgonen ca vid 4 tiden, detta kan ske ca varannan månad. Maten är också ibland osmält. Jag har aldrig ont i magen och min läkare verkar inte så intresserad.
Jag gjrode rektoskopi för 5 år sedan men då såg det bra ut. Men det är jobbigt att inte kunna känna sig trygg innan jag vet att jag vart på toaletten, jag är väldigt låst.
kan det vara något allvarligt eller?

ps skall eventuellt utredas för Ehlers Danlos, kan det ha med saken att göra?
tacksam för svar.

Svar:
Hej!
Om du har haft diarréproblematik under fem års tid så det rimligt att du blir utredd med koloskopi (undersökning av tjocktarmen med en fingertjock, styrbar, böjlig slang med en stark ljuskälla i spetsen och med möjlighet att ta vävnadsprover från slemhinnan). Undersökning av vävnadsprover från slemhinnan i tjocktarmen kan avslöja om du lider av så kallad mikroskopisk kolit, d.v.s. inflammation i slemhinnan som endast ses i mikroskop. Sådan inflammation kan vara av typen ”kollagen kolit” där man ser inlagring av kollagen i tjocktarmens slemhinna förutom inflammatoriska celler alternativt liknande inflammation utan inlagring av kollagen, ”lymocytär kolit”. Kollagen är ett ämne som finns i bindväv i kroppen och utgör stödjevävnad.
Mikroskopisk kolit ger diarré, som ibland kan vara handikappande obehandlad men är i övrigt ofarlig. Behandlingen är medicinsk och i de allra flesta fall blir patienten helt återställd.
Ehlers-Danlos sjukdom innebär, oftast ärftligt betingade, förändringar i bindväv, hud och blodkärl och yttrar sig bland annat i överrörlighet i leder och övertöjbarhet i hud. Det här är en mycket ovanlig sjukdom och mig veterligt finns det ingen ökad förekomst av diarré hos dessa patienter.

Hälsningar Per Karlén 

12 september, 2011
Hej! Jag har haft diarré i flera månader i streck nu. Ofta är den väldigt väldigt ljus. Ibland får jag också världens magknip direkt efter måltid och måste gå på toaletten för att den ska försvinna. Jag dessutom väldigt mycket gaser. Vad kan detta vara? Mvh 

Svar:
Hej! 
Kronisk diarré i flera månader bör givetvis utredas. För att jag ska kunna förstå lite bättre behöver jag veta hur du definierar diarré, konsistens, frekvens, eventuell blodtillblandning, när under dygnet du måste tömma tarmen, hur smärtorna ter sig, om du är frisk i övrigt, om du tar några mediciner, om du har normala dagar emellan de med diarré, om det blir värre efter viss mat, hur gammal du är mm.
Dina besvär kan bero på mycket: Eftersom tarminnehållet är avfärgat tänker jag på gallstensproblem men då borde besvären vara tidsmässigt mer samordnade med födointag och inte kroniska.
Det som måste uteslutas om det är kronisk diarré utan blod är det vi kallar för mikroskopisk kolit. Mikroskopisk = ses inte med ögat utan bara i mikroskop, kolon = tjocktarm och it = inflammation, således inflammation i tjocktarmen som man måste ha vävnadsprover från slemhinnan för att diagnosticera. Den sjukdomen ger diarré, ofta vattentunn, drabbar oftast kvinnor i övre medelåldern men kan drabba alla. I det närmaste alla patienter kan behandlas med mediciner till besvärsfrihet.
För att få vävnadsprover från hela tjocktarmen måste man göra en så kallad koloskopi = undersökning med en fingertjock, styrbar slang som har en kraftig ljuskälla i spetsen. Läkaren (och patienten om hon/han vill) kan då se slemhinnan i tarmen på en datorskärm och vävnadsprover kan tas med en tång som stoppas in i en kanal i slangen.
Du bör gå till din allmänläkare och berätta om besvären så blir du undersökt och blodprover tas. Om läkaren bedömer att du bör göra en koloskopi så remitteras du för en sådan undersökning.

Hälsningar Per Karlén

14 juni, 2011

Hej
min man har problem med sin mage, snart han äter något så springer han på toaletten, avföringen är svart och lös hela tid, den här besvär hade han för mer än 2 år sedan. Han gjorde koloskopi och gastroskopi som var helt normala plus att han är INTE gluten intolarans MEN laktos intolarans . I sina avförings prover finns blod i avföring. Min man har D- vitamin brist och han tar D- vitamin tabletter. Han bleck och trött hela tiden och har diarre hela tiden mellan 7-10 ggr/dag . ingen av läkarna vet varifrån kommer blodet i avföring och varför avföringen är svart.

Svar:
Hej!
Du beskriver att din make är blek och trött, har svartfärgad, lös avföring, att man har påvisat blod i avföringen men att gastroskopi och koloskopi (undersökning av matstrupe, magsäck och början av tolvfingertarmen respektive av tjocktarmen med ett slangformat, styrbart instrument med en stark ljuskälla i spetsen) inte har visat något ovanligt.
Mycket talar ju för att det finns en blödningskälla i sannolikt övre delen av mag-tarmkanalen/övre delen av tunntarmen. Om det var länge sedan gastroskopiundersökningen utfördes bör den göras igen och om den fortfarande inte visar var blödningskällan finns kan man göra en så kallad enterokapselundersökning vilket innebär att patienten på morgonen får svälja en ca 11 mm stor kapsel som kan ta många blixtbilder på sin väg ned genom tunntarmen. Den här bildinformationen överförs från kapseln till en mottagare som patienten bär på sig under dagen och som lämnas tillbaka mot dagens slut. Patienten kan utföra sina vanliga sysslor under dagen. Man får så fram en film som läkaren granskar och på så sätt kan blödningskällan många gånger hittas.
Om man då fortfarande inte kan finna varifrån en eventuell blödning kommer finns det ytterligare specialundersökningar som man kan komplettera med som t.ex. scintigrafi för att söka efter Meckels divertikel vilket är en utvecklingsrest som sitter i anslutning till tunntarmen och som kan innehålla magsäcksslemhinna. I den slemhinnan kan det bildas sår som kan blöda.
Om det finns tydliga tecken på blödning kommer din makes läkare att beställa de här undersökningarna och i de allra flesta fall finner man då blödningskällan och kan åtgärda den.

Hälsningar Per Karlén 

16 maj, 2011
Hej!
Jag är en kvinna på 52år som sedan 10år tillbaka har diagnosen Lymfocytär kolit.
Sjukdomen har gått upp och ned. Vid sämre perioder har jag lyckats klara det ganska bra på egen hand, utan mediciner, annat än Immodium.

I början av 2010 började jag bli sämre igen och vände mig till min vårdcentral för att få hjälp med ev. ny remiss till specialist, eftersom jag kände att denna gång skulle det nog inte kunna gå på egen hand. Jag vägrades detta med förklaringen att ”du har en så svårbehandlad sjukdom, så det är ingen idé”. Jag blev naturligtvis ledsen och då propsade läkaren på att jag skulle ta Citolapram mot min ”depression” . Dessutom ansåg han att det kunde påverka min mage positivt.

Efter en helvetessommar med rinnande diarréer i flera månader slutade den ”behandlingen” med att jag kollapsade i trädgård en. Fick då själv fram informationen att SSRI kan försämra sjukdomen.

Sökte privat specialist som hjälpte mig med Budenofalk som fungerar mycket bra. Och de är den medicin jag svarat på tidigare. Nu har jag ätit dessa mina 8-veckor och har trappat ned. Men så fort jag slutar blir jag dålig igen. Besvären är bättre vad gäller avföringen, men när jag slutar med Budenofalk kommer smärtan och svullnaden tillbaka på höger sida så intensivt att det strålar ut i höft och ned i benet. Men så fort jag börjar med Budenofalk så försvinner det inom loppet av några timmar.

Nu till min fråga!
Jag har hört av andra och läst själv om andra som äter Budenofalk i 3-6mg/dag under långa tider.
Hur länge kan man fortsätta stå på Budenofalk som underhållsmedicin. Månader?? År??
I dagsläget har jag mardrömmar om att behöva uppleva ännu en helvetes sommar.
Tacksam för svar!

Svar:
Hej!
Det var tråkigt att höra om din besvärliga sommar med rinnande diarré. Det var ju faktiskt helt onödigt!
Du kan dock glädja dig åt att ha en sjukdom som i de allra flesta fall kan behandlas till symptomfrihet med tämligen enkla och oftast ofarliga mediciner.
Orsaken till den lymfocytära koliten (eller ”kusinsjukdomen”) kollagen kolit är fortfarande okänd men man tror att de beror på att innehållet i tarmflödet triggar det immunologiska försvaret till en reaktion där kroppens egenförsvar vänder sig mot den egna tjocktarmsslemhinnan. Ofta förekommer också andra immunologiska sjukdomar samtidigt, t.ex. celiaki=glutenintolerans eller sköldkörtelsjukdom.
Det är riktigt som du säger att vissa läkemedel har rapporterats kunna utlösa lymfocytär kolit och där ingår s.k. SSRI-preparat som ju används mot nedstämdhet. Även andra läkemedel som anti-inflammatoriska preparat (s.k. NSAID-läkemedel) har också rapporterats kunna ge de här sjukdomarna.
Det är därför alltid viktigt att fråga patienten om aktuella läkemedel så att skadande medel eventuellt kan tas bort.
Även vissa tarminfektioner har rapporterats kunna ge sjukdomarna.

De vanligaste symptomen förutom den vattniga diarrén utan blod är nattliga tömningar, trötthet, anal inkontinens och ibland viktsnedgång och buksmärtor.

Behandlingen är i första hand loperamid (Dimor, Loperamid, Travello, Imodium) och/eller Questran eller Lestid. Om dessa medel inte ger normalisering av tarmfunktionen ges budesonid (Budenofalk, Entocort) i dosen 3 mg 3 kapslar dagligen som trappas ned efter någon/några månader som är den bäst dokumenterade behandlingen.
Kan man inte upprätthålla normal tarmfunktion vid nedtrappningen prövar man ofta med mesalazin (Pentasa, Asacol, Salofalk) som man kan äta i många år om diarrén kräver behandling.
Skulle inte heller detta hjälpa kan man ibland ge Imurel=Azatioprin.

Svaret på din fråga blir således månader ja, men år tveksamt åtminstone i 9 mg dos då det ändå finns risk för långtidsbieffekter med kortisonbehandlingen. Ibland kan patienten klara sig på endast 1 kapsel om 3 mg och då kan man möjligen fortsätta om övrig medicin enligt ovan inte kan användas av olika skäl. Med månaders mellanrum bör man då försöka att sluta med medicinen då den inflammatoriska aktiviteten kan lugna sig som du ju också beskrev.
Det finns således gott hopp om att du ska kunna dig helt fri från diarréerna med mediciner enligt ovan.

Hälsningar Per Karlén.


16 maj, 2011
Hej!
Jag har en liten undran, min son är tre år, och har så vitt jag kan komma ihåg bara haft ett par '2riktiga" bajskorvar under denna tid, resten av tiden är han ganska kladdig i sin avföring.

med jämna mellanrum får han ett par dagar till veckors skov då hans avföring är gul, illaluktande och innehåller väldigt stora bitar av osmält mat. är detta normalt?
Han lider också av eksem som vi inte kan få bukt på, vet ej om det kan ha något samband. han har inga problem med mjölk då vi testat, ej heller de vanligaste födoämnena, vad kan detta vara? tacksam för svar!


Svar:
Hej!
Den här typen av diarré som du beskriver är inte alls ovanlig och brukar kunna förekomma upp till just 2-3 års ålder då tarminnehållet brukar normaliseras successivt. Så länge som barnet följer sin längd- och viktkurva och i övrigt har god aptit och verkar pigg brukar man inte utreda särskilt då ju detta säger att barnet får i sig den näring det behöver. Om problemen dock inte verkar ge med sig efter 3-årsåldern och ibland om diarrén är alltför långdragen och lös dessförinnan finns anledning till utvidgad utredning. Diarréorsakerna kan vara många.och inkluderar bakteriell överväxt (misstänks t.ex.om diarrén förbättras påtagligt i samband med antibiotikabehandling mot någon infektionssjukdom), glutenintolerans eller alltför fettfattig kost.
När diarrén är så ihärdig och din son nu är 3 år är det rimligt att du kontaktar en barnläkare som lyssnar på föräldrarnas berättelse om barnets sjukdom, gör en kroppsundersökning och eventuellt kompletterar med grundläggande blodprover och även blodprover för att påvisa glutenintolerans (=celiaki=överkänslighet mot ett äggviteämne i råg, korn och vete).

Hälsningar Per Karlén


16 maj, 2011
Hej!
Under ca.4 månaders tid har jag haft diarrè och detta börjar bli jobbigt!Den senaste månaden nu under Mars-April 2011 så har jag ont i ryggslutet och värken har vandrat från ryggslut till något högre upp och sen ner igen.Värken orsakar också en "trötthetskänsla" och jag orkar ibland inte hålla upp ryggen ordentligt.Diarrèrna är ljusgula och jag tycker jag "anat" liite blod i avföringen.Emellanåt kan jag ca. en gång eller 2 per dag vara HELT normal i magen tills att det kommer tillbaka(diarrèerna).Ibland är de också vattniga med klumpar i.Någon gång har jag också haft ont i övre delen av magen också och fryser lite,men ingen feber.De tog blodprov för glutenintolerans på VC och vid sista besöket frågade jag om det är tillräckligt säkert prov men då svarade hon nej!Hon pratade något om gastroskopi.Vad är det jag kan ha fått?Ingen på VC har tagi t något avföringsprov heller!(Tänkte ju på parasiter,bakterier mm.)KAN det annars vara glutenintolerans eller har jag en inflammerad tarm/Crohns/Ulcerös Colit?
Jag är jätteorolig då jag läser på nätet just om ryggont och tjocktarmscancer!(Vi har mag-tarmcancer i släkten)I övrigt är jag 37 årig kvinna, höftopererad med protes vä.höft 2009 och har astma och pollenallergi.
Vore SÅ Tacksam för svar! 

Svar:
Hej!
Diarréer mer än fyra månader bör givetvis utredas. Det är anmärkningsvärt att tarmfunktionen blir normaliserad under korta perioder av och till vilket i viss mån talar emot tjocktarmssjuka. Du nämner att ett prov för glutenintolerans uppvisat normala värden vilket med stor säkerhet utesluter den sjukdomen.
Du föreslår avföringsprov för bakterieodling vilket jag bara kan instämma i. Samtidigt kan man då kontrollera Calprotectin i ett avföringsprov som ger en uppfattning om det finns inflammation i tarmsystemet. Utredningen består annars av noggrant lyssnande på din sjukdomsberättelse inkluderande kompletterande frågor och kroppsundersökning samt kontroll av vanliga blodprover. Utifrån den uppfattning som doktorn då får läggs en utredning upp som ofta inkluderar såväl gastroskopi (undersökning av matstrupe, magsäck och tolvfingertarm med en fingertjock, styrbar slang med en stark ljuskälla i spetsen) som koloskopi (längre men i övrigt liknande slang för undersökning av tjocktarmen) och eventuella kompletterande blodprover som riktar sig mot att besvara specifika frågeställningar som t.ex. överproduktion av sköldkörtelhormon som är en inte alltför ovanlig orsak till diarré.
Orsakerna till diarré kan vara många men i de allra flesta fall är orsakerna ofarliga och kan åtgärdas.

Hälsningar Per Karlén


17 april, 2011

Hej! Vår son (11 år) har vid två tillfällen under en tremånadersperiod haft blodiga diareér. Blodet har varit blandad med avföringen. Det har endast varit två och tre avföringar och sedan har det blödningen gått över, och bara diarren återstått ytterligare några dagar. Han har allmänt klagat över trötthet och illamående en lång tid. Minskad aptit på morgonen, men äter desto mer på eftermiddan- kvällen. Ingen påtaglig viktnedgång, men har fått väldigt ful hy i ansiket (liknande ackne) och munsår. Har även mycket blåsor i munnen och rikligt blödande tandkött. Är inte ute och leker med kompisarna lika mycket länger. Allmänt loj.

Vid första blödningstillfället sökte vi läkare som tog ett hb och crp, klämde lite på magen och konstaterade att det var "ibs". Eftersom värderna var bra, han var normalviktig/lång, och han såg allmänt fr isk ut. Han sa att blödingen kunde vara från en spricka i tarmen. Han beordrade honom time out från träning, för han trodde det kunde vara stress och prestationsångest "som satt sig i magen" och psyket. Har ringt VC igen och en annan läkare (som läst journalen) ringde upp, som fortfarande hävdar att det är sprickor, IBS och stress.

Ska vi verkligen vara trygga med den bedömningen? Jag har IBD, och är så orolig att han ska blir akutsjuk som jag var innan jag fick behandling!
Tack på förhand!     

 

Svar:

Hej!

Enstaka förekomst av blodtillblandning av tarminnehållet kan förklaras av en spricka i analkanalen. Du beskriver dock att det återkommit och är följt också av allmänna tecken på sjukdom hos din 11-årige son. Dessutom har du inflammatorisk tarmsjukdom vilket ju ökar risken för att din son ska drabbas.

Tarmundersökning hos barn är ju inte så enkelt och relativt snabbt utfört som hos vuxna utan innebär oftast att patienten bedövas eller sövs av narkospersonal vilket kanske delvis förklarar de reaktioner du fått från Vårdcentralen.

Min bedömning är dock att den samlade bilden av din sons symptom väl motiverar remiss till barngastroenterolog för vidare undersökning så att misstanken om inflammatorisk tarmsjukdom kan bekräftas eller uteslutas.

 

Med vänlig hälsning Per Karlén20 december
Hej! Har sedan 8 månader tillbaka haft problem med vattnig diaree, detta efter jag fick mitt andra barn! Har ätit folacin sedan 15 år, slutade efter graviditeten. Har inte direkt ont i magen, men det är akuta toalettbesök närsomhelst på dygnet och pågår i cirka ett dygn, efter det är jag lös i magen varje morgon men inte direkt akut. Har provat alla apotekets mediciner, vad är det för fel, börjar oroa mig för tarm cacer???


Svar:
Hej!
Vattentunn diarré, frekvent och även nattetid under så lång tid bör absolut utredas. Någon stor oro för cancer behöver du inte ha. Det mest sannolika är att dina besvär förklaras av så kallad mikroskopisk kolit.
Med mikroskopisk kolit menar vi inflammation i tjocktarmens slemhinna som skiljer sig från de sjukdomar som vi vanligtvis menar när vi talar om inflammatorisk tarmsjukdom på så sätt att inflammationen inte ger någon synlig förändring vid undersökning med koloskopi. (Koloskopi = undersökning av tjocktarmen med ett styrbart, böjligt, fingertjockt instrument som har en stark ljuskälla i spetsen som projicerar en bild av tarmens insida på en datorskärm).
Inflammationen ses således inte normalt vid undersökning men kan ses i vävnadsprover som bör tas från hela tarmen. I dessa vävnadsprover kan man se ett ökat antal inflammationsceller i tarmslemhinnan och ibland också ett skikt av ett ämne som kallas kollagen vilket förekommer som ett stödjande ämne i bindväv. Om kollagen förekommer kallas sjukdomen kollagen kolit och om det inte förekommer kallas sjukdomen lymfocytär kolit.
Endast en koloskopi med vävnadsprover från hela tjocktarmen kan fastslå eller utesluta diagnosen.
Det finns effektiv medicinsk behandling mot mikroskopisk kolit och nästan alla patienter kan idag behandlas till symptomfrihet. Sjukdomen kan vara socialt handikappande obehandlad men saknar i övrigt komplikationer.
Det finns också andra möjliga orsaker till dina besvär och utredningen bör omfatta att du får berätta utförligt, kroppsundersökning, allmän provtagning från blod inkluderande sköldkörtelns funktion och även koloskopi enligt ovan.

Hälsningar Per Karlén 

20 december
Hej!
Jag undrar om du kan ge mig svar på vad det är med mig ? Jag är 17 år och i våras fick jag ett jobb på mitt gymnasie, vilket jag antog, det blev rätt stressigt efter att ha gått från att aldrig jobba innan till att gå i skolan 5 dagar och jobba varannan helg samt ofta under vardagarna. Jag fick sura uppstötningar och mådde dåligt, gick till läkare och fick tabletter mot magkatarr, vilket inte hjälpte, fick ny sort hjälpte inte det heller och sen slutade jag jobba när sommarlovet började, vilade hela sommaren i stort sett följde med min sambo upp till korna och va med och tröskade osv. nu under hösten har jag efter att ha börjat skolan igen mått dåligt , haft samma problem igen fram tills för två veckor sen , då jag började få diarré , åt regelbundet och gick och la mig på bestämda tider. diarrén va emellanåt grötig ooch ibland som rent vatten, ma gen kurrade och höll på, så fort jag hade ätit fick jag ont och var tvunge att gå på toa ett par gånger innan de gick över. Blev sedan bra ett par dagar och sen ännu värre än vad det var innan, så fort jag äter något så är det toan nästa. Jag är svullen i magen och har diarré , sura uppstötningar och magen "pratar" som den aldrig gjort förut. ingen feber eller så men väldigt trött och sover mycket. Vågar idag knappt äta vilket har resulterat i viktras. Vad kan det vara och vad ska jag göra för att bli "normal " igen ?
Tacksam för svar !

Svar:
Hej!
Du har mått dåligt i mag-tarmkanalen i nio månader ca och det har tillkommit grötiga eller vattniga diarréer med buksmärta som kommer efter varje födointag. Dessutom trötthet och viktsnedgång.
Det är svårt att säga vad det är för sjukdom som du drabbats av utan mer information men helt klart är att det bör utredas. I första hand med fördjupad berättelse, blodprovstagning och undersökning av tjocktarmen med koloskopi (undersökning av tjocktarmen med en fingertjock, styrbar slang med en stark lampa i spetsen som ger en bild på en bildskärm) och kanske också av matstrupen och magsäcken med gastroskopi (samma typ av instrument som vid koloskopi).
Kontakta din allmänläkare och berätta om dina besvär.

Hälsningar Per Karlén 

23 november
Hej!
Jag har i många år haft omväxlande lös/hård avföring. För några år sedan drabbades jag av diarré som höll i sig hela nätterna tills jag var helt tom, men inte som magsjuka för det kom ca 1gg/månaden under ett års tid. De senaste månaderna har besvären blivit värre, speciellt diarrén. Kommer ofta oförberett/akut efter måltid och är vattnig, sällan fler gånger än två sedan lugnar magen ner sig. Ibland ser jag då mycket "matrester" i avföringen som om de inte hunnit brytas ner.
Jag har blött lite kombinerat med svidande smärta från ändtarmsmynningen vid riktigt hård avföring och då misstänkt analsprickor.
Ibland är avföringen "grötig" och jag kan få mycket ont högt upp i magen under revbenen. Har inte gått ner i vikt och mår generellt bra, motionerar mycket. Bör nämnas att jag ändrat kosten en del sedan ca ett halvår til! lbaka, i princip slutat äta spannmål, socker samt laktos, ändå verkar jag bli sämre. Lider även av återkommande huvudvärk som ofta sammanfaller med diarrén.

Min mamma lider av kollagen kolit samt hennes bror av växlande avföringsbesvär liksom jag. Hur tolkar du mina besvär?

Stort tack för råd!

Svar:
Hej!
Du beskriver vattniga, nattliga diarréer i perioder. De här perioderna är anmärkningsvärt korta men frånsett det så bör så kallad mikrocytär kolit uteslutas. Med mikrocytär kolit menar vi inflammation i tjocktarmens slemhinna som skiljer sig från de sjukdomar som vi vanligtvis menar när vi talar om inflammatorisk tarmsjukdom på så sätt att inflammationen inte ger någon synlig förändring vid undersökning med koloskopi. (Koloskopi = undersökning av tjocktarmen med ett styrbart, böjligt, fingertjockt instrument som har en stark ljuskälla i spetsen som projicerar en bild av tarmens insida på en datorskärm).
Inflammationen ses således inte normalt vid undersökning men kan ses i vävnadsprover som bör tas från hela tarmen. I dessa vävnadsprover kan man se ett ökat antal inflammationsceller i tarmslemhinnan och ibland också ett skikt av ett ämne som kallas kollagen vilket förekommer som ett stödjande ämne i bindväv. Om kollagen förekommer kallas sjukdomen kollagen kolit och om det inte förekommer kallas sjukdomen lymfocytär kolit.
Endast en koloskopi med vävnadsprover från hela tjocktarmen kan fastslå eller utesluta diagnosen.
Det finns effektiv medicinsk behandling mot mikrocytär kolit och nästan alla patienter kan idag behandlas till symptomfrihet. Sjukdomen kan vara socialt handikappande obehandlad men saknar i övrigt komplikationer.

Hälsningar Per Karlén


4 augusti 2010

Hej! Jag är en 24-årig tjej som länge har haft problem med magen. Avföringen är hård som små harlortar och ibland förekommer det även brunt slem och blod. På nätterna bubblar det i magen och den är uppsvälld. Jag äter mycket fibrer och motionerar regelbundet men har inte lyckats bli bättre. Läkaren på hälsocentalen skickade hem mig med ett recept på gröt, vilket jag redan äter på morgonen. Kan det vara någon allergi? Vad kan man själv göra? 

Svar:
Hej!
Du har nattliga besvär och blod från tarmen. Dessa symtom kräver absolut utredning och kan inte förklaras som ”funktionell tarmrubbning” = IBS = irriable bowel syndrome = bristande förmåga för tarmen att samordna muskelrörelserna.
Tarmen bör således undersökas med koloskopi = undersökning med ett fingertjockt böjligt och styrbart instrument som kan föras upp i hela tjocktarmen och oftast också en liten bit in i tunntarmen. Blödningskällan bör eftersökas.
Det rör sig knappast om allergi och du kan inte själv göra så mycket mer än att snarast kontakta vårdcentralen och beskriva dina besvär igen och be om en remiss för tarmundersökning. Om den undersökningen dröjer bör dina blodvärden och symptom följas vid vårdcentralen.

Hälsningar Per Karlén 

11 augusti
Hej! Jag är en 20 årig tjej som har besvär med magen sedan 2-3 månader tillbaka.
Då jag började bli väldigt gasig i magen och fick springa på toa cirka tre ggr/dag, oftast strax efter jag intagit en måltid, och är då oftast ganska lös. Med sedan cirka en månad tillbaka så har även avföringen ändrat färg och blivit nästan "skogsgrön" och jag börjar bli orolig över vad det kan vara? Jag har blivit undersök för laktosintolerans, men det var inte det.

Vore jätte tacksam om du svarade!

Mvh

Svar:
Hej!
Innan man kan säga mer säkert vad det är du drabbats av så måste många frågor få sitt svar. I lugn och ro behöver du berätta för din doktor och svara på frågor. Frågor som: ”Är du frisk innan det här började? Har du ätit några mediciner innan besvären började? Har någon annan blivit sjuk i din omgivning? Finns det några sjukdomar i din släkt? Vilken konsistens har tarminnehållet? Har du sett blod? Får du tömma tarmen på natten?” och många andra. En erfaren doktor kan säga en del efter att hört dig berätta och efter att ha ställt kompletterande frågor. Men det behövs också en kroppsundersökning och laboratorieprover. Man tittar i proverna efter tecken på infektion/inflammation, letar efter eventuella störningar hos de olika typerna av blodkroppar, störningar i saltbalansen eller lever- och gallproverna, kontrollerar sköldkörtelns funktion och letar efter tecken på bristande förmåga att ta upp eller bryta ned födoämnen.
När allt det här är gjort kan man säga lite mer och börja rikta utredningen åt det håll som verkar sannolikt för att försöka bekräfta sina tankar.
Utredningen brukar påbörjas hos husläkaren och i de fall hon eller han upplever att det behövs mer specifik kunskap för att hjälpa till på ett bra sätt så remitteras patienten till en mag-tarmspecialist.
Lessen över att inte kunna ge mer precist svar men det är som du ser ganska komplext. Hoppas att du blivit lite klokare av detta.

Hälsningar Per Karlén

9 augusti
Har jag inflammatorisktarmsjukdom när jag har haft diaré och krämig avföring sedan 1983 ? Provorna är bra hade ont i magen i början 1983 sedan försvann det onda. Står på farmaka sedan 1979 mot oro, schizofreni och deprission.
Jag behöver en diagnoskod till Riksförbundet för Mag- och tarmsjuka. Som sagt proverna är bra men ofta trött, hungrig och deprimerad. Skall jag välja diagnoskod 30 övrigt ?

Svar:
Nej diarré eller krämformad avföring räcker inte på något sätt för att sätta diagnosen inflammatorisk tarmsjukdom.
Om du har löst tarminnehåll kontinuerligt så bör det utredas däremot. Listan på möjliga orsaker är mycket lång. Om du har haft de här problemen så länge så kan man ju i alla fall konstatera att det inte är något farligt. Kan man förstå orsaken så ökar ju dock möjligheterna att hjälpa dig. Kontakta din husläkare och diskutera dina besvär.

Hälsningar Per Karlén 


12 april
hej! det är så här att jag har haft problem med min "mage" nu i några år. är alltid lös i magen, och springer på toa jätteofta på en dag. och oroar mig alltid att det ska finnas en toa där jag är. har varit hos en massa läkare men de hittar inget fel. har provat om jag är laktos intolerant också med det är jag inte. detta är jättejobbigt för mig så jag hoppas att ni kan hitta svaret på det. // en som är i behov av hjälp!

Svar:
Hej!
Du beskriver att du ständigt är lös i magen. Om tarminnehållet aldrig blir åtminstone lite fast så beror diarrén nästan alltid på en specifik sjukdom som man kan hitta vid korrekt utredning. Listan över de diagnoser som det skulle kunna röra sig om är lång och jag måste veta betydligt mer innan det ens blir meningsfullt att beskriva de vanligaste.
Om du har så påtagliga besvär där din allmänläkare inte kan ge dig tillräcklig hjälp så rekommenderar jag att du ber om att få bli remitterad till en mag-tarm specialist.
Utredningen består framför allt i att lyssna på din berättelse och sedan komplettering med provtagning från tarminnehåll och blod. Ofta ingår också undersökning av mag-tarmkanalen med gastroskopi och/eller koloskopi (slangformat, styrbart instrument genom vilket man kan se slemhinnan och ta vävnadsprover mm).

Med hälsningar
Per Karlén

7 april 2009
Jag har de senaste 5 månaderna fått väldigt svullen mage, nästan som en ballong. Den är lite mindre på morgonen och som störst på kvällen. Dessutom så har jag då och då en hård avföring. Den håller inte ihop utan kommer ut i små kulor. Färgen är ibland vanlig och ibland brun-grön-grå-svart (svårt att bedömma färgen). Jag är väldigt gasig och bubblig i magen. Vissa dagar är dock min avföring helt normal. Jag var och tog avföringsprover för ca 4 månader sedan och fick ta prov tre dagar i rad och det kunde ej hittas blod i avföringen. Vad kan detta vara för fel?

/ Mvh Jonas

Svar:
Hej!
Du beskriver att dina tarmvanor förändrats under de senaste 5 månaderna. Du har testat att det inte finns blod.
För att kunna få ett bättre svar bör du sitta ned med en erfaren doktor som lyssnar på dina besvär och som kan ställa kompletterande frågor.
Utifrån det som du berättar kan man säga att det mest sannolika är att rörelsemönstret i din tarm är stört. Vi kallar det för "funktionell tarmrubbning". Det innebär att sammandragningarna inte är riktigt samordnade och att den framförande effekten i tarmen blir ineffektiv. Ofta ser man att den här typen av besvär börjar efter en infektion i tarmen som stör ut samordningen av signalerna mellan nerver och de muskler som finns i tarmväggen. Besvären brukar ge med sig successivt om man motionerar regelbundet och minskar intaget av socker och fett och ökar fiber- och vätskeintaget.
Blir det ingen förbättring trots detta och du har gett försöket åtminstone några månader bör du söka upp en doktor för att berätta om dina besvär och för eventuell utredning.

Hälsningar
Per Karlén 


11 mars 2009:
Har under flera år haft kraftig gasbildning och har till och från smärre blödningar (hemorrojder). Sedan mellandagarna (jul/nyår) har jag också känt att magen blivit mer orolig efter måltider. Ibland är avföringen normal och ibland är den lös. Denna lösa avföring är ofta i kombination med blödning och slem. Jag undrar om jag plötsligt kan ha blivit överkänslig för viss föda? Jag är 65 år och är pigg för övrigt.

Svar:
Du kan aldrig förutsätta att blödningarna kommer från hemorrojder. Såväl blod i avföringen som det faktum att du har förändrade avföringsvanor bör absolut föranleda läkarundersökning så snabbt som möjligt. 

Per Karlén

Lev med Ulcerös kolit eller Crohns sjukdom