Intimitet

Det är naturligt att oroa sig för effekterna av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) på sina privata och sexuella relationer. Intimitet är en viktig fråga för många människor som lever med IBD. Du kanske känner att det är för privat eller pinsamt att tala med din läkare eller sjuksköterska om det.

I de flesta fall kommer inte IBD påverka din fysiska förmåga att ha samlag. Det kommer förmodligen att finnas tillfällen då du bara inte känner för det, särskilt under ett skov. Det viktigaste är att ta itu med de känslomässiga och psykologiska frågorna.

Känslor

Man kan känna skam, ångest, oro eller upprördhet kring sin sjukdom i relationen till sin nuvarande eller blivande partner.

Det kan bero på fysiska problem (såsom obekväma eller plågsamma symtom) samt vilket självförtroende du har.

Du kan oroa dig över följande:

 • Blir sex smärtsamt när man har  Ulcerös kolit eller Crohns sjukdom?
 • Tänk om jag luktar?
 • Tänk om jag behöver gå på toaletten när vi har sex?
 • Vilken effekt har läkemedlen jag tar på sexlusten och förmågan att ha sex?

Det är helt naturligt att oroa sig över sådana saker. Tala med din läkare och din partner om du kan. Om du talar om bekymren öppet slipper oroa dig för pinsamheter och du kommer förmodligen känna en lättnad över att ha delat med dig av problemen. Kom ihåg att perioder av sjukdomsaktivitet oftast följs av mycket bättre perioder då du kommer att kunna leva ett “normalt” liv igen.

Berätta för din partner precis hur du känner dig och när du kan behöva hans/hennes extra stöd. Att dela information om sjukdomen, inklusive hur det påverkar din kroppsuppfattning, kan göra intimitet enklare. Hur du gör detta är viktigt. Håll det enkelt. I början finns det inget behov av att inkludera alla detaljer om din IBD – du kommer att få tillfälle att berätta mer när du känner dig mer bekväm. Försök berätta med ärlighet och förtroende och inte med ångest och pessimism.

Du kan visa din partner denna webbplats som utgångspunkt för era diskussioner. Kärleksfulla relationer och ett nätverk av vänner och familj kan göra en enorm skillnad för din livskvalitet.

Vikten av att tala och lyssna

Om du har problem med sex, särskilt om du lider smärta till följd av intimitet, är det viktigt att ta upp det med din IBD-läkare. Om du inte känner dig bekväm med att diskutera dessa frågor med din IBD-läkare kan du känna dig mer bekväm med att prata med din IBD-sjuksköterska (om du har tillgång till en) eller med din husläkare.

Praktiska tips

Det finns några saker du kan göra för att intimiteten ska fungera smidigare:

 • Om du behöver använda suppositorium under natten, sätt in det efter samlag. Det reducerar risken att du måste gå på toaletten medan ni har samlag
 • Använd glidmedel om du upplever smärta eller obehag vid samlag

Intimitet innebär inte alltid samlag. Kyssar och smek utan samlag när du inte mår bra kan fortfarande betyda mycket för båda parter.

Kom ihåg att även om du ibland känner dig besvärad och generad av din IBD, så är det bara en del av dig. Försök att tänka på hela er relation: era delade erfarenheter, drömmar och mål.

Vanliga problem

Även om en fysisk relation kan vara det sista du tänker på när du försöker att ta itu med symtomen och effekterna av din IBD, så finns det saker som kan göra att du känner dig lite mer avslappnad.

 • För trött för samliv: Se till att du får massor av vila och sömn. De fysiska effekterna av IBD kan också leda till starka känslor som kan göra att du känner dig trött. Försök att slappna av så mycket som möjligt och, om lämpligt, diskutera oron med din partner. Överväga att hitta tid för intima stunder när du är mindre trött, till exempel på morgonen istället för kvällen.
 • Medicineringen stör ditt sexliv: Ulcerös kolit eller Crohns sjukdom kan innebära att man måste använda lavemang eller stolpiller vid sänggåendet. Det kan påverka ett spontant sexliv. Om det är så för dig, försök att vara spontan vid en annan tid på dagen snarare än bara vid sänggåendet.
 • Du känner dig inte attraktiv: Prata med din partner om hur du känner. Du kan bli förvånad över svaret. Chansen är stor att de inte ser alla de brister som du gör! Tänk på saker du kan göra för att känna dig mer attraktiv: fina kläder, en ny frisyr eller en trevlig miljö för intima stunder.
 • Sex är smärtsamt: Komplikationer av IBD (t.ex. fistlar, infektion, fibros eller förträngning) kan orsaka smärta vid samlag. Tala med din läkare om du lider av det.
 • Hur kommer operationen att påverka mig? Kirurgi utförs bara om andra former av behandling har misslyckats och din kirurg kommer att försöka minimera risken för ärrbildning. I några fall kan du behöva en stomi. Även om det kan ta tid att vänja sig, och viss anpassning, är det bästa sättet för dig och din partner att prata om det.  Ju mer informerad din partner blir om IBD, desto mer förståelse kommer han eller hon att ha.

IBD och kirurgi

Du kanske har diskuterat operation med din läkare som en möjlig behandling av din IBD. Hos patienter med Ulcerös kolit (UC) kan kirurgi medföra lindring av symtomen; hos patienter med Crohns sjukdom kan kirurgi användas om vissa delar av tarmen är hårt drabbade.

Även om de flesta patienter som genomgår kirurgi kommer attt bli fullständigt återhämtade med få komplikationer, är det viktigt att vara medveten om en del förändringar som kan uppstå till följd av operationen:

 • Kvinnor: Kan drabbas av minskning eller förlust av libido (sexlust). Detta beror oftast på en förändring i hur man uppfattar sin egen kropp och att man känner sig mindre attraktiv. Man kan uppleva minskad känslighet i de sexuella områdena vilket leder till minskad upphetsning och vaginal torrhet. Det kan ibland göra samlag obehagligt eller smärtsamt.
 • Glidmedel och experimenterande med olika sexställningar kan bidra till att förbättra din sexuella relation. Det viktiga är att prata med din partner och att inte vara rädd för att be om bekräftelse på att din partner fortfarande finner dig attraktiv.
 • Män: Nerverna runt könsorganen (som är mycket nära tarmområdet) kan ibland skäras av eller skadas under operationen. Detta kan leda till problem med erektion och utlösning. I de flesta fall kommer nerverna återhämta sig även om det kan ta några år. Prata med din partner och be dem att ha tålamod. Under tiden, undersök alternativa metoder för att uppnå sexuell njutning.

Tala med din läkare om problemen kvarstår under längre tid än två år. Han/hon kan då hänvisa dig till en neuro-specialist för ytterligare råd.