Kostråd vid IBD

Kostråd till dig med IBD-sjukdom när din sjukdom inte är aktiv

I allmänhet behöver du inte följa någon speciell kost när du mår bra. Det bästa rådet är att äta så allsidigt och varierat som möjligt med mycket frukt, grönsaker, fullkorn, fisk, skaldjur, nötter och oljor såvida du inte har Crohns sjukdom med förträngningar på tarmen. Det finns ingen mirakeldiet som gör att du inte får ny inflammation i tarmen. Vad man tål och inte tål är individuellt och kan variera över tid. Många uppger att de reagerar på mejerivaror, kryddor, örter, friterat och fiberrika produkter. Pröva dig fram så att du inte undviker något i onödan. Kontakta gärna din dietist så kan ni tillsammans gå igenom dina kostvanor. Om du utesluter vissa livsmedel kan dietisten ge råd om vad du kan ersätta dem med så att du får tillräckligt med energi och näringsämnen av olika slag.

Kostråd vid aktiv sjukdom

Det finns ingen specifik IBD-kost som generellt kan rekommenderas och som leder till att inflammation försvinner hos dig med aktiv sjukdom. Undersökningar har gjorts om glutenfri kost, FODMAP-kost (en kost då man utesluter vissa kolhydrater för att minska symtom såsom gaser, lös avföring och buksmärtor) och kost rik på omega-3 fettsyror kan vara till fördel vid aktiv sjukdom. Man har inte kunnat se någon vinst med det.

Många med inflammatorisk tarmsjukdom mår bra av att fördela maten över dygnet när sjukdomen är aktiv genom att äta tre huvudmål och några mellanmål. Ät gärna så allsidigt du kan så ökar du möjligheten att täcka ditt energi- och näringsbehov och få en så bred och balanserad tarmflora som möjligt. Vid skov mår många bättre när de begränsar intaget av kostfibrer från t.ex. frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Välj laktosfritt om du är laktosintolerant. En del kan vara känsliga mot fet mat. Prova dig fram och uteslut inte något i onödan.

En del kan behöva komplettera sin kost med kosttillägg när de har ett längre skov för att undvika att bli undernärda. Rådfråga gärna din dietist vad som är bäst för dig.

Man har sett att sondnäring kan leda till läkning av tarmslemhinnan hos personer med Crohns sjukdom. Det används främst till barn med skov.

Det finns de som har provat en så kallad uteslutningskost (kost utan gluten, animaliskt fett, mejerivaror, charkvaror) för att läka inflammation vid Crohns sjukdom men det har inte visat sig effektivt och kan därför inte rekommenderas.

Vilka är kostrekommendationerna om man har Crohns sjukdom och förträngningar i tarmarna?

Om du har förträngningar kan kost med anpassad konsistens bli aktuellt. Kosten kan behöva ha så kallad mjuk konsistens, mat som går att mosa med en gaffel. Ibland kan du behöva äta flytande kost och använda kosttillägg. Din dietist kan vägleda dig om val av konsistens. Du bör vara försiktig med sparris, popcorn, stjälkarna på broccoli, hela majskorn, svamp och citrusfrukter men även med nötter, frön och korn av olika slag. För en del kan det hjälpa att koka grönsakerna och passera dem. Trådigt eller hårt stekt kött kan du behöva se upp med och istället välja köttfärsrätter.

Finns det evidens för att probiotika har effekt vid aktiv IBD och för att förhindra återfall?

Probiotikabehandling kan övervägas till dig med Ulcerös Colit med milt till måttligt skov och för att förhindra återfall.
Probiotika verkar inte fungera vid Crohns sjukdom.

Finns det speciella kostråd till patienter med IBD som är gravida och till dem som ammar?

Gravida som har IBD ska kontrollera järnstatus och folsyranivåerna regelbundet och om brister finns så ska du äta tillskott.

Om du har IBD och ammar ska nutritionsstatus övervakas regelbundet och om du har några näringsbrister så ska det korrigeras.